Stichting SlijtersOpleidingen

Liquoristen Opleiding

Gedistilleerdbrevet

Achter iedere fles gedistilleerd gaat een boeiende en verrassende wereld schuil. Een sensatie van smaak, een specifieke productiemethode, een nieuw productiegebied of zelfs een compleet nieuw ingrediënt.Werkt u in een slijterij, restaurant of wilt u gaan werken met gedistilleerd?

Kunt u ook zo genieten van een heerlijke Schotse whisky, Hollandse jenever of Russische Wodka? Dan bent u waarschijnlijk ook benieuwd naar het verhaal achter het etiket.

De Stichting SlijtersOpleidingen start een cursus Gedistilleerdbrevet nieuwe stijl dit voorjaar. Bij deze cursus is er ook aandacht voor cocktails maken en experimenteren met combinaties gedistilleerd-spijs Het Gedistilleerd Brevet geeft toegang tot de Opleiding tot Liquorist, zie liquoristen.

 • Data: 6 april 2020, 18 mei 2020 en 8 juni 2020.
 • Tijd: 10.00 – 17.00 uur
 • Locatie: Maarn
 • Docenten: Thijs Akkerman
 • Kosten €275,00 incl BTW (onder voorbehoud)

Thijs Akkerman is vinoloog en tevens in het bezit is van het WSET Diploma in Wines and Spirits en het distilleerdiploma van de landbouwuniversiteit Hohenheim in Stuttgart. Hij importeert wijnen en distillaten, geeft les over dranken en is distilleerder bij Stokerij Lubberhuizen

Wat houdt het Gedistilleerdbrevet in?

Distilleren is de essentie, de ‘ziel’ van een drank vangen in een fles. Of de basis nu afkomstig is van druiven, andere fruitsoorten, granen of suikerbieten: achter elk etiket gaat een boeiende en verrassende wereld schuil. Een eindeloze variatie aan grondstoffen, distilleermethodes en manieren van rijping zorgen ervoor dat je nooit uitgeproefd raakt. 

Tijdens drie volle lesdagen wordt de theorie zoveel mogelijk uitgelegd aan de hand van de praktijk. Zo bezoeken we de eerste lesdag gelijk al Stokerij Lubberhuizen in de Betuwe, waar we tijdens een rondleiding alle stappen van het ambachtelijke stookproces voorbij zien komen. Uiteraard wordt er ter plekke ook het nodige geproefd en geanalyseerd!

De tweede lesdag wordt de theorie achter distillaten als wodka, tequila, cognac, grappa, rum en whisky uitgelegd aan de hand van uitgebreide proefsessies. Wat zit er in je glas? Waarom denk je dat? Wat is de essentie van deze drank? Onder meer processen als vergisten, mouten, branden, distilleren, rijpen en verdunnen komen (nogmaals) aan bod. Natuurlijk wordt er ook gekeken naar nieuwe trends.

De laatste lesdag gaan we (klassieke) cocktails mixen en experimenteren we met distillaat-spijs-combinaties. Ook komen zaken als regelgeving en gezondheid aan bod.

U leert onder andere:

 • de kenmerken van grondstoffen voor gedistilleerde dranken
 • de herkomstgebieden van de bekendste distillaten
 • het distillatieproces van verschillende dranken
 • klassieke cocktailrecepten
 • combinaties van distillaten en spijzen
 • het geven van verkoopadvies voor gedistilleerde dranken
 • Europese wet- en regelgeving betreffende gedistilleerd
 • gezondheid en verantwoord alcoholgebruik

Is het Gedistilleerdbrevet iets voor mij?

De opleiding Gedistilleerd leidt u op voor het Stichting SlijtersOpleidingen Gedistilleerdbrevet (SDEN3). De inhoud van de opleiding Gedistilleerd Brevet (SDEN3) aan de Stichting SlijtersOpleidingen is zeer waardevol voor medewerkers en eigenaren van slijterij en horecaondernemingen. Door het uitgebreide proeftechnische gedeelte en de theorie die gekoppeld wordt aan de praktijk, kunt u beter afwegingen maken bij de inkoop en verkoop van gedistilleerd. Bovendien geeft het Gedistilleerd Brevet toegang tot de opleiding tot Liquorist van de Stichting SlijtersOpleidingen (SDEN4).